poniedziałek, 3 czerwca 2013

Botwina i Kapuśniaczek

Botwina i Kapuśniaczek

Dobrze jest czegoś chcieć, dobrze jest za czymś tęsknić. Dobrze jest ostrzyć sobie na coś zęby na tyle długo, że zdobyte, wyczekane, smakuje wyborniej, niż można by sobie to wyobrazić. Nie powszednieje, bo nie jest codziennie i jest krótko. Wiosenno- letnie zupy. Słodkie i chrupkie od młodych warzyw. Zachwycają kolorem i świeżością. Tak różne od zimowych, długo gotowanych posiłków, że błyskawicznie garną domowników do stołu.  Błogie w smaku, wywołujące uśmiech, oddają nam wspomnienie mile spędzonego letniego popołudnia.








Botwina ze świeżym majerankiem

Składniki na 4 porcje :
Ziemniaki 200g
Marchew 100g
Seler 100g
Pietruszka 100g
Botwina 400g
Wywar z kurczaka 1l
Świeży majeranek
Śmiatana 30% 50ml
Sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie

Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1cm
Botwinę przebieramy, ładniejsze listki zostawiamy do dekoracji a resztę kroimy. Listki w paski, łodygi w kostkę a buraczki w plasterki.
Do gotującego się wywaru wkładamy ziemniaki, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy ok 3-4 minut pod przykryciem. Dodajemy buraki i wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Gotujemy do miekkości kolejne 4-5 minut. 
Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy liście botwinki oraz majeranek; zabielamy ją dodając zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku.
Ugotowane warzywa układamy na środku talerza, wlewamy delikatnie resztę zupy, całość dekorujemy listiem botwiny i świeżym majerankiem.

Kapuśniaczek z młodej kapusty z czosnkiem i kminkiem

Składniki na 4 porcje :
Młoda kapusta 300g
Ziemniaki 300g
Marchew 50g
Pietruszka 50g
Czosnek 1 ząbek
Masło 30g
Wywar z kurczaka 1l
Sól, pieprz, kminek

Sposób wykonania:
Warzywa myjemy i obieramy. Czosnek, marchew, pietruszkę i kapustę kroimy w zapałkę, a ziemniaki w plasterki.
Czosnek szklimy na maśle w garnku i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miekkości. Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy do zupy resztę warzyw i gotujemy ok 2 minut, by warzywa oddały swoj smak, ale pozostały wciąż chrupkie.
Doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lekko rozgniecionymi ziarnami kminku.
Kapuśniaczek możemy udekorować listkiami bazylii, która dodatkowo podkreśli jego smak.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz