poniedziałek, 3 czerwca 2013

Dorada

Dorada


Jest takie wspaniałe uczucie.. to stan euforii, kiedy chcesz wylizać talerz nie bacząc na to że to tłuszcz… Ale jaki tłuszcz!!!  Hiszpańska kiełbasa chorizo to absolutny  hit! Ma wszystko, co uczciwa kiełbasa mieć powinna. Świetne mięso, nieco tłuszczu i ten charakterystyczny, pikantny smak.  Świeże pomidory, aromatyczna cebula i nieśmiertelna bazylia. Na razie wszystko się zgadza. Co się jednak stanie, gdy w to wszystko wkomponujemy delikatne, złote mięso dorady? Powiem krótko: wyliżesz talerz.









Smażona Dorada z chorizo, pomidorami, cebulą i bazylią

Składniki na 4 porcje :

Dorada 4szt.

Chorizo 200g

Pomidory wiśniowe 400g

Cebula 200g

Bazylia świeża

Masło 100g

Limonka 1szt.

Sól, pieprz



sposób wykonania:

Chorizo kroimy w plasterki, cebulę obieramy i przecinamy na ćwiartki, po czym palcami oddzielamy jej kolejne warstwy. Pomidowy kroimy na połowki.

Kiełbasę obsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości tłuszczu przez ok. 2 minuty, następnie dorzucamu cebulę i smażymy razem kolejne 2 min. Gdy cebula zmięknie i uwolni swój ostry aromat dodajemy pomidory, całe liście bazylii i świeże masło pokrojone na mniejsze kostki by łatwiej sie rozprowadziło. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.

Doradę filetujemy, doprawiamy solą i pieprzem, osuszamy i smażymy na mocno rozgrzamym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia ścieramy na filety skórkę z limonki i dodajemy kawałek masła.

Na talerz wykładamy chorizo z pomidorami, układamy na nim rybę. Danie wykańczamy otartą skórką z limonki i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz