Dorada
Jest takie wspaniałe uczucie.. to stan euforii, kiedy chcesz
wylizać talerz nie bacząc na to że to tłuszcz… Ale jaki tłuszcz!!! Hiszpańska kiełbasa chorizo to absolutny hit! Ma wszystko, co uczciwa kiełbasa mieć
powinna. Świetne mięso, nieco tłuszczu i ten charakterystyczny, pikantny
smak. Świeże pomidory, aromatyczna
cebula i nieśmiertelna bazylia. Na razie wszystko się zgadza. Co się jednak
stanie, gdy w to wszystko wkomponujemy delikatne, złote mięso dorady? Powiem
krótko: wyliżesz talerz.
Smażona
Dorada z chorizo, pomidorami, cebulą i bazylią
Składniki na 4 porcje :
Dorada 4szt.
Chorizo 200g
Pomidory wiśniowe 400g
Cebula 200g
Bazylia świeża
Masło 100g
Limonka 1szt.
Sól, pieprz
sposób wykonania:
Chorizo kroimy w plasterki, cebulę
obieramy i przecinamy na ćwiartki, po czym palcami oddzielamy jej kolejne
warstwy. Pomidowy kroimy na połowki.
Kiełbasę obsmażamy na małym ogniu w
niewielkiej ilości tłuszczu przez ok. 2 minuty, następnie dorzucamu cebulę i
smażymy razem kolejne 2 min. Gdy cebula zmięknie i uwolni swój ostry aromat
dodajemy pomidory, całe liście bazylii i świeże masło pokrojone na mniejsze
kostki by łatwiej sie rozprowadziło. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy do
smaku.
Doradę filetujemy, doprawiamy solą i
pieprzem, osuszamy i smażymy na mocno rozgrzamym tłuszczu na złoty kolor z obu
stron. Pod koniec smażenia ścieramy na filety skórkę z limonki i dodajemy
kawałek masła.
Na talerz wykładamy chorizo z pomidorami,
układamy na nim rybę. Danie wykańczamy otartą skórką z limonki i listkami
bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz