Pierogi
Nie babcine, nie domowe, nie najlepsze na świecie.
Oszczędźmy sobie wyświechtanych frazesów.
Pierogi Taty. Taty dlatego, bo nikt nie lepi pierogów tak mocarnie jak
Tata Łukasza, a poza tym wiąże się z nimi wszystko to, co dobry Tata sobą
reprezentuje. Konkretne, zacne, tak męskie, że niemal czuję zapach Old Spice’a.
A przy tym delikatne w środku, doskonale zrównoważone, takie z serca i z
poklepaniem po plecach. Zrobisz raz i będziesz z pierogami na „Ty”.
Pierogi z kaczką z sosem śmietankowo-pomidorowym
z żubrówką:
Składniki na farsz :
Udka z kaczki 6szt.
Czosnek 3 ząbki
Marchew 100g
Cebula 300g
Seler 100g
Natka pietruszki 50g
Olej 100ml
Masło 100g
Sól, Pieprz, listki laurowe, suszony
majeranek
Na ciasto :
Mąka pszenna 500g
Olej 50ml
Jajo 1szt
Woda (ok. 70C)
Sól
Na sos :
Pomidory 2szt
Masło 50g
Śmietana 30% 100ml
Żubrówka 50ml
Sól, cukier
Sposób wykonania:
Udka kaczki doprawiamy solą, pieprzem i
suszonym majerankiem, dodajemy trochę oleju i nacieramy przyprawami. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy do miękkości ok 1h. Warzywa
obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i obsmażamy na maśle z olejem. Mięso
kaczki po upieczeniu kroimy w małe paski i łączymy z warzywami, doprawiamy do
smaku.
Mąkę przesiewamy, łączymy z jajem, solą i
ciepłą wodą w takiej ilości by po wyrobieniu ciasto nie kleiło się do dłoni.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i
gotujemy z ok. 150ml wody przez 10 minut. Blendujemy pomidory w blenderze z
masłem, stopniowo dodając wodę z gotowania by uzyskać konsystencję sosu. W
rondlu odparowujemy żubrówkę, dodajemy śmietanę i zblendowane pomidory,
redukujemy do połączenia się składników i uzyskania pożądanej przez nas
konsystencji. Sos doprawiamy do smaku i przecedzamy przez drobne sito.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz